Over mij

Frouke van Rijn


Na de middelbare school heb ik psychologie gestudeerd aan de universiteit van Leiden. Vervolgens heb ik jaren gewerkt in de re-integratie (dit werk doe ik nu nog steeds met veel plezier).

Ik was een enorme denker, een wandelend hoofd. Tijdens de opleiding tot haptotherapeut ga je zelf ook in therapie. Ik ben niet van de labels, want voor mij is elk mens uniek. Maar ik kwam er tijdens mijn opleiding achter dat als ik een sticker op mezelf moest plakken de sticker van HSP´er mij goed zou passen. In mijn hoofd leven was voor mij een beschermingsmechanisme.

De haptonomie leerde mij heel veel maar het belangrijkste is dat het me leerde mijzelf weer te voelen. En dat ik, dat wat ik voel meeneem in wat ik aan het doen ben.

Ik was enorm op de buitenwereld gericht. Wat wordt er van mij verwacht? Wie heb ik tegenover me en hoe moet ik mij tot diegene verhouden? Ik leerde dat het ook anders kon. Mezelf als uitgangspunt nemen. Wat wil ik? Wat heb ik in te brengen?

Ik leerde dat de omgang met mijn gevoel uitmaakt in hoe de buitenwereld bij mij binnenkomt en dat ik daar invloed op heb.

Ik leerde mijn angst onder ogen te komen in plaats ervoor weg te lopen. De angst voelen en aangaan.

Ik leerde voor mezelf te gaan staan, ik werd steviger, minder snel uit het veld geslagen, kon beter mijn grenzen aangeven en leerde ruimte in te nemen.

Ik leerde dat ik veel deed, of juist niet deed uit schuld of schaamte en hoe ik hier anders mee om kan gaan.

En misschien het belangrijkste ik leerde minder kritisch op mezelf zijn, liever voor mijzelf.

Ik blijf in ontwikkeling, ik blijf groeien maar ben dankbaar voor de weg die ik al ben gegaan en dankbaar dat ik, dat wat ik zelf geleerd heb, door mag geven aan anderen.


Social media:

Praktijk - Just Be

De combinatie van het het nummer I Am van Fia en wat de grondlegger van de haptonomie Veldman mij leerde bracht me op de naam van de praktijk.

Veldman maakt onderscheid tussen bestaan en zijn. Bestaan is niet meer dan in leven blijven, overleven, voldoen aan de eisen die het leven van ons vraagt. De mens is geneigd zich aan te passen en compromissen te sluiten ten kosten van zichzelf.

And I’ve been stuck in thought

Doing it their way

Didn’t listen to the things my heart would say

Letting Fear take over and decide

Zijn duidt meer op verdieping. Een wijze van zijn overstijgt een wijze van bestaan. Het gaat niet meer alleen om de strijd van het bestaan, de zoektocht naar erkenning en de neiging zich waar te maken. Bij ‘zijn’ is er sprake van een leven vanuit degene die je in weze bent, vanuit de essentie.

But when I realized that the choice was mine

Oh I could feel a shift and I began to shine

Living an empowered beautiful life

Empowered zijn. De kracht in jezelf vinden. Luisteren naar je gevoel, naar je hart.

And therefore

Everything around could fall apart

And I Would still have love in my heart

Open eyes, now I see

That there is nothing to do, Just be!

Zo kwam ik bij de naam.